De Bossnoot – Mortsel

Een 40-tal jaar geleden kreeg Jacobus Bosschaerts, Jacques voor de vrienden, een notelaar via het werk van zijn echtgenote. De zoon van haar werkgever liep toen stage bij een lokale boomkwekerij en bracht een zaailing van een gewone notelaar (Juglans regia) mee. Hij plantte deze boom in zijn tuin in Mortsel (Weerstandplein) en hij deed het daar goed; hij staat dan ook wat beschermd door de perceelafsluiting en tussen twee huizen in. Wat Jacobus toen nog niet wist, is dat deze boom zoveel jaren later, meer bepaald op 9 november 2019 de prijs zou winnen voor de beste noot op de Belgische notendag in Sint-Pieters-Leeuw.

De zaailing die de jonge Jacobus had gekregen, bleek een toevallige variëteit te zijn met bijzondere eigenschappen. Op het eerste zicht lijkt het een gewone noot, niet groter dan andere soorten noten. Wat hem echter zo speciaal maakt en waarvoor hij in de prijzen is gevallen, is zijn uitgesproken aangename en zoete smaak. De notelaar blijkt ook heel productief te zijn, mits hij een goede standplaats heeft (voldoende toegang tot water en voedingsstoffen, niet té hoge grondwaterspiegel, voldoende doorwortelbare ruimte).

Omwille van zijn bijzondere eigenschappen is deze notelaar vernoemd naar de eigenaar van de boom, Jacobus Bosschaerts, vandaar de “Bossnoot”. Hij wordt ook verder opgekweekt, heel lokaal bij ons in de buurt in Ranst.

Met dank aan Jacobus Bosschaerts (eigenaar) en Vincent Turkelboom (notenkenner) voor het verschaffen van de informatie rond deze bijzondere notelaar.

Wil je graag met één van deze bomen met een verhaal een nieuw verhaal beginnen?

Vraag offerte aan!